H απολογία του Τάσου Θεοφίλου: "μόνο αδίκημα η θέση υπέρ των αδικημένων"

άρθρο μου στην ΝΠ

Στις 28 Απριλίου στο Εφετείο επί της Λουκάρεως απολογήθηκε ο Τάσος Θεοφίλου. Ο σύντροφος συνελήφθη 18 Αυγούστου 2012. Κατηγορείται για συμμετοχή στη ληστεία της δεκάτης Αυγούστου 2012 σε υποκατάστημα Alpha Bank στην Πάρο, ανθρωποκτονία και συμμετοχή στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς. Για τη συμμετοχή στους πυρήνες αθωώθηκε πρωτόδικα αλλά ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελέα. Το αστικό κράτος ακόμα μια φορά έδειξε το σκληρό του πρόσωπο με την κατασκευή του κατηγορητηρίου, με πλαστά στοιχεία. Το ίδιο είχε κάνει και με την καταδίκη του Μάριου Σεϊσίδη σε 36 χρόνια φυλάκισης στις 10/04/2017. Οι περιπτώσεις όπως διαβεβαιώνει και ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης αποτελούν την ίδια περίπτωση καταδίκης με πλήρη έλλειψη ενοχοποιητικών στοιχείων.

Ο σ. Τάσος ξεκίνησε την απολογία του αρνούμενος κάθε σχέση με το κατηγορητήριο. Διαπίστωσε μάλλιστα οτι χαρακτηρίζεται από ειρωνία και κωμικοτραγικές αντιφάσεις (το τραγικό σκέλος αφορά το ζήτημα της ανθρωποκτονίας). Ο κατηγορούμενος έκανε μια συνοπτική παρουσίαση της κατάστασης στην χώρα μας από το Δεκέμβρη του 2008 μέχρι το 2015 . Όπως δήλωσε “σε δίκες αναρχικών συνηθίζεται ένα μεγάλο μέρος της απολογίας να είναι το πολιτικό σκέλος... έχει μια σημασία να επισημάνω ότι αυτό το σκέλος δεν είναι διακοσμητικό, ούτε και πρόκειται για κάποιου είδους τελετουργικό. Δεν πρόκειται απλώς για το πολιτικό στίγμα της απολογίας μου, αλλά για την ουσία πίσω από την δίωξη μου”.

Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για το πώς εφαρμόστηκε το δόγμα “Νόμος & Τάξη” σε αναρχικούς, κατοίκους των Σκουριών Χαλκιδικής, οροθετικές, μετανάστες και άλλους κολασμένους. Κατά το δόγμα αυτό οι συνέπειες της κρίσης όπως σωστά τόνισε “οι ευθύνες και οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης μετακυλούνται από το κεφάλαιο στην εργασία και από τους πλούσιους στους φτωχούς οι οποίοι τελικά κατηγορούνται ως άπληστοι και ως υπεύθυνοι για την κρίση αφού τόσα χρόνια ζούσαν πάνω από τις δυνατότητες τους. Το αφήγημα της εξουσίας θέλει την οικονομική κρίση να οφείλεται όχι σε δομικές και εγγενείς με τον καπιταλισμό αιτίες όπως η κρίση υπερσυσσώρευσης, αλλά στην απληστία και την τεμπελιά των λαϊκών στρωμάτων”



Σύντομος σχολιασμός υπήρξε και προς τους μάρτυρες. Σημαντικό μέρος του σχολιασμού απευθυνόταν στο πρώην στέλεχος της αντιτρομοκρατικής Γιάννη Φραγκίσκο ο οποίος για άγνωστο λόγο δεν είχε κληθεί πρωτόδικα. Ο Φραγκίσκος αποδόμησε μεγάλο μέρος των καταθέσεων της αντιτρομοκρατικής όπως το ανώνυμο τηλεφώνημα το οποίο ενέπλεκε τον Θεοφίλου με εγκληματική δράση καθώς και την ύπαρξη γιάφκας στο σπίτι του Χαλανδρίου. Κατά τον μάρτυρα η υπηρεσία του θα έπρεπε να περιμένει περισσότερο ώστε να εξασφαλίσει πως δεν θα κατηγορηθεί άδικα κόσμος. Τελειώνοντας δε την κατάθεση του και αφού άφησε να εννοηθεί ότι τον ξήλωσαν λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων καθώς ο ίδιος διαφωνούσε με τις πρακτικές συλλογικής ευθύνης που εφάρμοζε η αντιτρομοκρατική, κατέληξε να απολογείται στο δικαστήριο για το γεγονός ότι τα πράγματα έγιναν έτσι ώστε «να οδηγηθούν πολλά αθώα παιδιά στις φυλακές που θα μπορούσε να είναι και δικά του παιδιά». Στην συνέχεια προχώρησε στις αντιφάσεις των υπόλοιπων στελεχών της αντιτρομοκρατικής


Για την Ληστεία της Πάρου και την δολοφονία του Μίχα σχολίασε πως οι μάρτυρες δεν αναγνώρισαν τίποτα στον σωματότυπο ή το παρουσιαστικού του Τάσου που να τον συσχετίζει με τον ληστή. “Ο
ι κάτοικοι της Πάρου αντιστάθηκαν στις πιέσεις που προφανώς ασκήθηκαν από την πολιτική αγωγή. Ακόμη και οι εργαζόμενοι που ενδεχομένως να διακινδύνευσαν και τις σχέσεις τους με την εργοδοσία δεν θέλησαν να πουν κάτι επιβαρυντικό. Μιλάμε για ανθρώπους που πιέστηκαν ψυχολογικά, που τρόμαξαν, που ενδεχομένως να πυροβολήθηκαν κιόλας σύμφωνα με αυτά που είπαν. Παρόλα αυτά με αντιμετώπισαν με συμπάθεια και αρνήθηκαν να με ενοχοποιήσουν”.Επίσης δεν είδαν να πέφτει κανένα καπέλο. Βασικό στοιχείο της δικογραφίας είναι η υποτιθέμενη εύρεση γενετικού υλικού στο καπέλο που φορούσε ο δράστης. Ακόμα και η ταυτοποίηση του γενετικού υλικού του Θεοφίλου, αξίζει να σημειώσουμε πως αποδομήθηκε από εμπειρογνώμονες, βιοχημικό και βιολόγο. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους μόνο καθ' υπερβολή μπορούμε να ισχυριστούμε ότι βρέθηκε γενετικό υλικό πάνω σε ένα αντικείμενο που δεν βρέθηκαν (σύμφωνα με την εργαστηριακή εξέταση) κύτταρα. Επίσης στην εξέταση του καπέλου, σύμφωνα με τις μάρτυρες δεν τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα του τεκμηρίου. Στην απολογία του ο Θεοφίλου μάλλιστα θεώρησε ύποπτη την λήψη του γενετικού του υλικού για την μελέτη ειδικά του συγκεκριμένου τεκμηρίου.

Ο Θεοφίλου έκλεισε τονίζοντας ότι δεν έχει καμιά σχέση με τα εγκλήματα που του αποδίδονται αλλά το βασικό του αδίκημα είναι η ιδεολογία του, ότι στον
ταξικό πόλεμο πήρε θέση “με τους αποκλεισμένους και τους αδικημένους, με τους κυνηγημένους και με τους κολασμένους, με τους φτωχούς, με τους αδύνατους και τους καταπιεσμένους”. Ο Τάσος ανήκει στην δική μας πλευρά του οδοφράγματος - θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε από εμάς. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Metamarxism (μέρος 2ο), η Σύνοψη: Οι Αναλλοίωτες και μια μεγάλη προσθήκη

Ο Gregor Markowitz ζει!!!

Metamarxism (μέρος 1ο): ένα ακόμα Λευκό σε Λευκό